Vi har skrevet et stort antall artikler om ulike temaer som har med pensjon å gjøre. Artiklene er vanligvis oppstått ved at vi har utført individuell pensjonsvurdering for våre kunder og at vi har sett fenomener som kan være interessant for andre. Gamle artikler blir oppdatert og publisert på nytt eller fjernet om de ikke lenger har relevans. Alle artikler er markert med emneknagger slik at det blir enklere å finne de riktige artiklene.

Nedenfor finner du en generell beskrivelse av temaer og emneknagger. 

Medlemsdata, pensjonsportaler og kalkulatorer

Mange baserer sin pensjonsplanlegging på de beregningene som framgår av diverse kalkulatorer og portaler. I svært mange tilfeller viser disse tall som er mangelfulle, direkte feil eller grovt villedende i en slik grad at man risikerer å ta feil valg. 

Vi erfarer at medlemsdata for stillinger i offentlig sektor ofte er feil eller ufullstendige. Når grunnlaget er feil, blir beregningene nødvendigvis også feil. 

Slike artikler er merket med emneknagg «Kalkulatorfeil». 

Alderspensjon Folketrygden

Vi har laget artikler om opptjening og uttak av alderspensjon i Folketrygden etter både nye og gamle regler.  

Spesielt interessant er to effekter: 

  • Påfallende mange kan oppnå stor økonomisk gevinst, gjerne flere hundre tusen kroner, ved å overføre Omsorgsgrunnlag mellom ektefeller («Omsorgsopptjening») 
  • En utilsiktet men likevel uunngåelig kansekvens av økte minsteytelser er at stadig flere havner i ‘Den nye minstepensjonsfella’. Vi beskriver hvordan økonomiske valg påvirkes når 80% av videre pensjonsopptjening forsvinner i form av redusert garantipensjon («Garantipensjon») 

Privat tjenestepensjon

Fram til Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) kom i 2006 hadde de færreste private bedrifter tjenestepensjon. Noen års medlemskap i slike ordninger resulterte i fripoliser. Noen fripoliseinnehavere har valgt å frasi seg avkastningsgarantien. 

Nesten alle virksomheter i privat sektor har nå Innskuddspensjon og innbetalingen gjøres til medlemmenes Egen pensjonskonto (EPK). 

Hybridpensjon er en mellomvariant for bedrifter med sterk statlig tilknytning. 
Se emneknagg «Tjenestepensjon». 

Offentlig tjenestepensjon (OfTP)

Personer i årskullene fra 1963 gikk i 2020 over til opptjening av Offentlig tjenestepensjon etter nye regler, mens tidligere årskull fortsetter med gammel opptjening. Pensjon opptjent i den gamle Bruttoordningen kjennetegnes ved at den skal samordnes mot alderspensjon i Folketrygden. 

Offentlig tjenestepensjon kjennetegnes ved at all opptjeningstid hos ulike arbeidsgivere og i ulike pensjonskasser skal regnes sammen og utbetales som om alt medlemskap var hos siste arbeidsgiver. Bruttopensjonen beregnes etter sluttlønnsprinsippet og det innebærer at det er spesielt viktig å sørge for at all medlemstid blir registrert. Men også her finnes det selvsagt unntak. 

I forbindelse med den store pensjonsreformen som har blitt gjennomført de siste 15 årene er det laget overgangsregler for årskullene 1954 til 1970. 

Omtrent 5.000 personer i hvert årskull har Offentlig tjenestepensjon med særaldersgrense. Disse har helt spesielle muligheter og må foreta valg mellom ordninger hvor konsekvensene er livslange og irreversible. 

Se emneknagg «OfTP».

Ulike varianter av AFP

Det finnes nå fire forskjellige AFP-ordninger avhengig av årskull og sektor. Bevissthet rundt karrierevalg er avgjørende for om man oppfyller vilkårene for en ekstrapensjon som er verdt to millioner kroner. 

AFP er tilgjengelig også for de minste bedriftene og kan være ekstremt lønnsomt. 

Se emneknagg «AFP».

Næringsdrivende

Vi benytter begrepet ‘Næringsdrivende’ om personer som er ansatt i et selskap man selv eier. Altså uavhengig om man er eneste ansatte og uavhengig av hvilken selskapsform man har valgt (AS, ENK, DA, ANS etc). 

Aktuelle problemstillinger er lederpensjoner, optimal fordeling lønn/utbytte og effektiv pensjonsopptjening. 

Se emneknagg «Næringsdrivende». 

Skatt

Pensjonsplanlegging handler om å foreta valg mellom ulike alternativer. For å kunne foreta slike valg er det avgjørende viktig også å ta hensyn til de skattemessige konsekvensene av alternativene. 

Se emneknagg «Skatt».

Generelt

Vi beskriver mange problemstillinger som relaterer til generell pensjonsplanlegging og ikke nødvendigvis er knyttet til ett enkelt pensjonselement. Disse er merket med emneknagg «Generelt».